Słodkie naleśniki zapiekam w prostym sosie. Cała rodzina uwielbia tę ciepłą kolację
Naleśniki to proste, cienkie placki, które mają duże możliwości kulinarne. Równie dobrze komponują się z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Można je tylko posmarować np. dżemem albo nadziać i zrumienić na patelni lub zapiec w piekarniku. Ten ostatni sposób ma wiele zalet. Potrawa wychodzi lekkostrawna, bo nie zawiera dużo tłuszczu i nie wymaga od nas tyle uwagi, co danie z patelni.
Sposoby składania naleśników
Posmarowane farszem naleśniki można złożyć na wiele sposobów. Można je zwinąć w rulony, złożyć w rożki, uformować z nich krokiety czy sakiewki. Sposób złożenia naleśników warto dostosować do dalszej obróbki termicznej. Jeśli chcecie je obsmażyć na patelni, polecam złożyć naleśniki na cztery części, bo wtedy doskonale dostosowują się do kształtu naczynia. Dobrze też obsmaża się krokiety. Do zapiekania najlepiej nadają się rulony, ale krokiety i rożki również można podgrzać w ten sposób.
Jak zrobić naleśniki z twarogiem zapiekane w słodkim sosie?
Naleśniki posmarowane słodkim twarogiem można zjeść bez podgrzewania. Jednak podane na ciepło smakują o wiele lepiej. Można je więc obsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Drugi sposób pozwala przygotować mniej kaloryczne i lżejsze danie.
Przepis: Naleśniki z twarogiem zapiekane w słodkim sosie
Naleśniki nadziewane słodkim twarogiem zapiekane w sosie śmietankowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
Na farsz:
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Na sos:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaSkładniki ciasta dokładnie zmiksuj. Ciasto odstaw na 15 minut. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
- Przygotowanie nadzieniaTwaróg rozgnieć widelcem. Dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtko i śmietanę. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Nadziewanie i formowanie naleśnikówKażdy naleśnik posmaruj farszem, uformuj z niego krokiet, kopertę lub zwiń go w rulon. Nadziane naleśniki ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
- Zapiekanie naleśnikówŚmietankę podgrzej z cukrem. Dodaj żółtko i ekstrakt waniliowy, mieszaj energicznie, by żółtko się nie ścięło. Sosem polej naleśniki. Zapiekaj je 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Inne sosy do zapiekania słodkich naleśników
Do zapiekania słodkich naleśników dobrze też nadają się inne sosy. Polecam np. sos waniliowy, który przypomina nieco rzadki budyń. Przygotujecie go, gotując mleko z cukrem i dodając do niego żółtko rozmieszane z odrobiną mąki i mleka. Świetnie też sprawdzi się sos czekoladowy, który można zrobić z czekolady roztopionej w mleku z dodatkiem odrobiny masła.